Det didaktiske utgangspunktet for denne tilnærmingen til lærerutdanning er forankret i sosialkonstruksjonisme og narrativ teori. Fortellinger om livet mitt, fortellinger om å være lærer, fortellinger om situasjoner, hendelser og fortolkninger av disse er sentrale og anvendes som medium i læringsprosessen.
I en konstruksjonistisk tilnærming til lærerutdanning legger en vekt på at studentene får mulighet til å (re-)konstruere sin fortelling om å bli/være lærer. Det er studenten som er eksperten på sitt liv og må få muligheten til å kople sin livshistorie inn i arbeidet med å (re-)konstruere en god lærer. Lærerutdanning kan slik være en del av en eksistensiell hermeneutikk. Det fordrer at pedagogikklærere er flinke til å legge til rette for sosiale prosesser. Lærer og student har ulike posisjoner, men målet er å samvirke om felles meningsskaping om å utvikle kvalifisert pedagogisk-didaktisk kunnskap i/for læreryrket.
Det sosialkonstruksjonistiske perspektivet gir mulighet til å forstå lærerstudentens handlinger som grunnleggende sosiale, språklige og forhandlingsbare og synliggjort gjennom ulike narrativer. Denne arbeidsmåten kan frigjøre studenten til å få et eierforhold til sitt eget lærerutdanningsprosjekt og skape den bevisste og myndiggjorte lærer.
Er det flere av dere pedagoger som vil være med å utvikle dette videre?
2 kommentarer:
Interessant, Roald! Jeg la inn en ekstra hyperlenke og satt inn bilde i teksten. Håper det er greit.
Det kunne vært interessant om dere på PPU hadde utviklet dette opplegget i retning av produksjon av digitale fortellinger. Jeg skal jobbe mye med dette utover våren. Digitale fortellinger som konsept har tradisjonelt vært sterkt knyttet til det å fortelle livshistorier.
Legg inn en kommentar